top of page

ВІТАЮ ВСІХ, ХТО ЗАВІТАВ НА МІЙ САЙТ

Успіхи дітей

Шевченко Андрій зайняв ІІ місце у регіональному конкурсі "Майбутнє лісу в твоїх руках"

Шевченко Андрій став учасником конкурсу "Майбутнє ліку в твоїх руках" ( ІІІ місце)

Шевченко Андрій став учасникам першої обласної фотовиставки "Я - такий як ти!!!" і презентував свої роботи

      ПЛАН-КОНСПЕКТ УРОКУ

"Запилення квіткових рослин"

             Мета: ознайомити учнів з процесами самозапилення й перехресного запилення, особливостями будови комахо-, вітро- та самозапильних рослин, довести переваги перехресного запилення, розкрити значення запилення в житті рослин; продовжувати формувати вміння складати опорні схеми, розвивати логічне мислення,вміння порівнювати,прогнозувати біологічні явища; виховувати бережливе ставлення до природи.        

Обладнання та матеріали: таблиця «Запилення», фотографії, презентація «Запилення квіткових рослин», підручник, мультимедійний проектор, екран, комп’ютер.

Базові поняття та терміни: запилення, самозапилення, перехресне запилення, штучне запилення, нектар.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

ХІД   УРОКУ

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми, мети та завдань уроку

Проблемне запитання. З якою метою пасічники в період цвітіння гречки, плодових дерев вивозять вулики з бджолами в поле чи сад?

Запитання до учнів:

  • Що таке запилення?

  • Що таке пилок?

  • Які  органи рослини беруть участь у запилені?

  • Чи є взаємозв’язок між запиленням і заплідненням?

 

      Навчальні очікування

         Про що ви бажаєте дізнатися на уроці?

Учні записують на папірцях у формі яскравих пелюсток, чого вони хотіли б дізнатися про запилення квіткових рослин та прикріплюють свої побажання на дошці, утворюючи при цьому квітку.

 

         ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Показ слайду

         Запилення – це процес перенесення пилку з пиляків на приймочку маточки. Розрізняють самозапилення та перехресне запилення.

Показ слайду

         Складання схеми ( учні складають схеми у зошитах)

Показ слайду

         Самозапилення – це процес перенесення пилку двостатевої квітки на приймочку тієї самої квітки.

  • Які квітки називають двостатевими? Наведіть приклади.

Показ слайду

Квітки, що самозапилюються, мають ряд особливостей. У них маточки й тичинки дозрівають одночасно. При цьому тичинки зазвичай довші за маточки, що полегшує потрапляння пилку на приймочку. У багатьох самозапильних рослин, запилення відбувається у квітках, що ще не розкрилися.  До самозапильних рослин належать: квасоля, горох, помідори, бавовник, льон, пшениця, ячмінь, овес, картопля. Деякі рослини, наприклад горох посівний, часто можуть запилюватися і перехресно.  Такий спосіб запилення обмежує пристосованість рослинних організмів до умов зовнішнього середовища і тому не сприяє розвитку виду.

Показ слайду

         Перехресне запилення – це процес перенесення пилку з тичинок однієї квітки на приймочку маточки іншої квітки тієї або ж іншої рослини. Таким способом запилюється більшість рослин. Перехресне запилення рослин відбувається природним шляхом (комахами, птахами, вітром, водою) або штучним (здійснює людина).      

         У залежності від типу запилення у квіткових рослин виникають пристосування.

Показ слайду

         Комахозапильними називають рослини, які запилюються за допомогою комах.

  • Які комахи можуть запилювати рослини?

  • Що привабило комах до цих рослин?

Приблизно 90% усіх видів квіткових рослин запилюються комахами (бджолами, осами, джмелями, мухами, метеликами, жуками, мурашками та ін..).

  • Чи спостерігали ви, як багато бджіл літає у квітучому саду або над квітучими рослинами?

  • Що особливого мають такі квітки?

Усі комахозапильні рослини мають великі квітки з яскравою оцвітиною або дрібні квітки, зібрані в суцвіття, які добре видно комахам здалеку. Багато таких квіток мають аромат. Проте їх забарвлення й запах тільки показують комахам, куди летіти. А відвідують вони квітки заради нектару та пилку, якими живляться. Солодкий сік – нектар виділяють спеціальні залози, розташовані в квітці, частіше біля основи пелюсток. У пошуках нектару та пилку комахи проникають углиб квіток, дорогою торкаючись пиляків і струшуючи на себе пилок. Коли вони відвідують інші квітки, то пилок з їхнього тіла обсипається на приймочки маточок. З нектару бджоли роблять мед.  Рослини, багаті на нектар, називають медоносами.

  • Які квіткові рослини належать до медоносів?

  • Як комахи пристосовуються до запилення певних рослин?

Комахи з довгим хоботком запилюють квітки, у яких оцвітина зростається в трубочку. Пилок у комахозапильних рослин досить великий, липкий або з нерівною оболонкою (шпильки, голки), що допомагає прикріпленню його до тіла комахи.

Показ слайду

  • Які рослини називають вітрозапильними?

  • Наведіть приклади вітрозапильних рослин.

  • Які характерні для них особливості ви можете назвати?

Приблизно десята частина всіх квіткових рослин запилюється вітром. У цих рослин дрібні непоказні квітки, часто з простою чашечкоподібною оцвітиною.

  • Яку оцвітину називають простою?

У їхніх пиляках утворюється величезна кількість дрібного сухого пилку з гладенькою поверхнею. Його дрібні розміри сприяють перенесенню вітром, а велика кількість пов’язана з тим, що далеко не весь пилок потрапляє на маточки квіток, багато пилку пропадає марно. Їхні тичинки мають довгі нитки, які розгойдуються на вітрі, розсіюючи з пиляків пилок. Вони ростуть великими скупченнями, що сприяє уловлюванню пилку, який розносить вітер. Такі дерева часто квітують до появи листків.

  • Чому, як ви думаєте?

До вітрозапильних рослин належать жито, кукурудза, кропива, багато дерев, що ростуть у нас: тополя, верба, дуб, бук, ліщина, багато тропічних дерев (пальми).

Показ слайду

 Тропічні рослини  запилюються дрібними птахами.

  • Яких птахів тропічних країн ви знаєте?

  • Що приваблює їх у тропічних квітках?

Це колібрі, медососи. Квітки цих рослин мають багато нектару й яскраве забарвлення (демонстрація фото орхідеї). Птахи, не сідаючи на квітку, висмоктують нектар, тримаючись на крилах у повітрі, при цьому клейкий пилок пристає до їхньої голови. Перелітаючи з квітки на квітку, птахи переносять пилок.

Показ слайду

А є ще цікаві факти про запилювачів рослин

Показ слайду

  • Які водні квіткові рослини ви знаєте?

  • Які особливості повинен мати пилок цих рослин?

Це кушир, валіснерія, стрілолист, латаття біле. Характерна їхня ознака – утворення пилку, який не змочується і не гине у воді. У більшості цих рослин пилок ниткоподібний, що забезпечує кращий контакт з приймочкою.

Показ слайду

Ми розглянули способи перехресного запилення квіткових рослин, які відбуваються в природі без втручання людини.

Повідомлення учня про штучне запилення (індивідуальне завдання)

 Для підвищення врожаю й виведення нових сортів рослин у садівництві, овочівництві, квітникарстві, лісовому та парковому господарстві широко застосовується штучне запилення.  Перенесення пилку на приймочку маточки здійснює людина різними методами. При цьому часто обережно видаляють тичинки ще з бутонів, а потім надягають на них марлеві мішечки, щоб перешкодити потраплянню пилку природним шляхом. Коли квітки розпустяться й маточки дозріють, їх запилюють заздалегідь зібраним пилком за допомогою м’якого пензлика. Штучне запилення використовують під час вирощування кукурудзи, соняшника та інших культур.

  • Отримавши інформацію про два типи запилення ,скажіть, яке з них має переваги і чому?

Звичайно, переваги має перехресне запилення, тому що зародок, що в цьому випадку утворився із зиготи, збагачується ознаками двох особин, одній з яких належить пилок, а іншій – маточка.

         Цікавий матеріал

У однієї і тієї ж самої рослини можна спостерігати два способи запилення – у дзвоників. Є легенда про цю рослину – маленькі гноми виходять уночі на галявину, а ці квіти розповідають усі новини. Квіти розкриваються й опускаються донизу, щоб залетіла бджола чи джміль, а коли не прилітають, то відбувається самозапилення. Штучне запилення здійснює людина.

 

ІV. Узагальнення, систематизація та контроль знань та вмінь учнів

                     Завдання

Переглянувши слайди, визначте типи запилення зображених рослин.

 

         Проблемні запитання

  1. Під час квітування яблунь стояла дощова погода. Поясніть, чому ця обставина розчарувала садоводів.

  2. З двох квіток вишні одна утворила плід, а інші ні. Чому?

  3. Квітка томата ще в бутоні була закрита марлевим мішечком. Квітка в мішечку розпустилася, утворився плід. У який спосіб відбулося запилення?

  4. Квітка абрикоса була закрита марлевим мішечком. Бутон розпустився, квітування скінчилося, але плід не утворився. Чому?

  5. Квітки рослини нічної красуні та духмяного тютюну з настанням сутінок розкриваються й запилюються нічними метеликами. Які пристосування до такого запилення вони мають?

  6. У теплиці висадили томати й огірки. Вони заквітували. У томатів плоди були, а в огірків – ні. Чому?

Яка інформація була для вас знайома, а що нового ви дізналися на уроці, що вас вразило. Чи отримали ви ту інформацію, на яку очікували? (метод «Мікрофон»)

         V. Підведення підсумків уроку

VІ.  Домашнє завдання

Опрацювати параграф 19, сторінки 81-82; підготувати повідомлення про значення насінини в житті рослин.

 

Якорь 1
bottom of page